Queer theologie in nieuw boek over feminisme in Nederland

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 maart is Het F-boek verschenen met ruim vijftig bijdragen over de huidige staat van het feminisme. Ook theologe Janneke Stegeman leverde een bijdrage.

Het F-boekWat verstaan we onder feminisme en wat kunnen we ermee? Dat is de centrale vraag in Het F-boek: feminisme van nu in woord en beeld. Het boek peilt de stand van zaken in de Nederlandse samenleving. Wat is er al bevochten en bereikt? Zijn er zaken die nog beter moeten? Dekt het woord ‘feminisme’ eigenlijk nog wel de lading?
Onder de auteurs bevinden zich kunstenaars, academici, journalisten en activisten. Bekende auteurs zijn onder anderen documentairemaakster Sunny Bergman (bekend van Beperkt houdbaar en Zwart als roet), antropologe Gloria Wekker en politica en boegbeeld van het Nederlandse feminisme Hedy d’Ancona.

Queer Jezus
Opvallend is dat religie niet buiten beeld blijft – en ook niet alleen als mogelijke bedreiging van het feminisme wordt gezien. Theologe Janneke Stegeman scheef een prikkelende bijdrage onder de titel “Waarom Jezus van de geheel andere kant is.” Ze benadrukt dat het christendom “een behoorlijk lijfelijke godsdienst” is en dat Jezus in hedendaagse termen queer is. Haar bijdrage is als voorpublicatie verschenen op De Correspondent en gaat terug op een bijdrage in het theologische webmagazine gOdschrift.nl.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.