Vijfendertig (studiemiddag 12 december)

Het Werkverband van Queer Theologen bestaat dit jaar 35 jaar, en tijdens de najaarsbijeenkomst zullen we aan dit heuglijke feit op meerdere manieren aandacht besteden. Dat getal willen we centraal stellen. Iedereen die dit jaar 35 geworden is of nog wordt: zet je feestmuts op en laat je door iedereen toezingen! Heb je een andere associatie bij 35? Leef je uit! Wij hebben ook wat ideeën bedacht. Een daarvan is dat we Psalm 35 gaan lezen. Psalm 35 begint als volgt: Bestrijd, Heer, wie mij bestrijden, vecht tegen wie mij bevechten…. En zo volgt er nog het één en ander over wat er met de vijanden van de psalmdichter moet gebeuren. Niet de meest vrolijke psalm om ons 35-jarig bestaan mee te vieren, maar wel één die vragen oproept. Die vragen bespreken we onder leiding van journalist Frank Mulder naar aanleiding van het boek On Being Liked van de katholieke queer theoloog James Alison.

Even wat achtergrond over deze keuze voor onderwerp en spreker. Hoe zit het met de “strijd” die LHBT-theologen voeren? In hoeverre maken wij onderdeel uit van de kerk/kerkelijke gemeenschap, en in hoeverre nemen wij daar afstand van? Kan queer theologie bestaan naast traditionele theologie, dogma’s en manieren van vieren en gemeenschap zijn? Of verhouden die zich zo slecht tot elkaar dat het beter zou zijn een aparte gemeenschap te vormen, los van de geïnstitutionaliseerde kerk? Maakt rivaliteit met de gevestigde orde noodzakelijkerwijs deel uit van het “queer-theologisch project”?

Over deze vragen zullen we het hebben met Frank Mulder, freelance journalist en woonachtig in een woongroep in een achterstandswijk in Utrecht. Frank is in het bijzonder  een kenner van de Franse antropoloog René Girard, die als een belangrijke inspiratiebron geldt voor James Alison. Vooral Girard’s theorie over rivaliteit heeft James Alison er toe bewogen om een aantal fundamentele zaken van het christendom opnieuw te overwegen: hoe kunnen we komen tot een theologie die niet meer gefundeerd is op rivaliteit, strijd en alle negatieve gevolgen die daar uit voortkomen (geweld, uitsluiting)? Alison verkent met name de wijze waarop de LHBT-gemeenschap zich kan verhouden tot de gevestigde kerk (in zijn geval ligt de nadruk daarbij op de rooms-katholieke kerk), zonder in een slachtofferrol te vervallen.

Alle leden van het Werkverband, maar ook alle anderen die geïnteresseerd zijn in deze vragen/thematiek, zijn van harte uitgenodigd om op 12 december aan te schuiven bij de bijeenkomst.

Datum: 12 december 2014

Tijd: 15:00 – 17:00 (welkom vanaf 14.30, borrel na afloop)

Plaats: Silokerk, Herenstraat 34-36, Utrecht

Spreker: Frank Mulder

Aanbevolen literatuur: James Alison, On Being Liked, Londen: Darton, Longman & Todd, 2003, pp. 78-99 (Hoofdstuk 8: “The importance of being indifferent”). Klik hier om de tekst te downloaden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bijeenkomsten, Nieuws en getagged met . Maak dit favoriet permalink.